Gründerreisen

Fotograf: Heidi Norum

Toget tutet mens jeg med tre barn og ti kofferter skulle gå på toget på Lysaker stasjon en aprildag i 2011. Da konduktøren spurte om jeg skulle ha tur/retur billett sa jeg: «Nei. Kun én vei. Ingen retur.»

Dette var starten på et eventyr, fra Bærum til Støtt. En himmelblå drøm skulle bli til virkelighet. Vi skulle utvikle min barndomsøy, Støtt videre og skape et reiseliv utenom det vanlige. Men apropos drøm, jeg visste at det kom til å bli beinhardt arbeid fra dag en, mange utfordringer og ikke minst en stor forandring for mine små barn på 6,9 og 11 år. Fra Bærum til en øy uti havgapet hvor de måtte pendle til skolen hver dag i båt, på vinteren, i storm og uvær. Håpet var at dette skulle vi klare uansett hva vi skulle møte på underveis…

Foto: Benjamin A.Ward - VisitNorway.com

Gründer og Styreleder Eva Ann Andersen forteller om den krevende starten i etableringen av Støtt Brygge som nå har fått navnet STØTT – Top of Helgeland. Med god hjelp fra Innovasjon Norge, Kulturminnefondet, Kulturminner i Nordland, private stiftelser og ikke minst Meløy Kommune, er store deler av den gamle bygningsmassen på handelsstedet restaurert.

Med de energiske og kreative ansatte har vi vært et godt team i utviklingen av selskapet. Jeg er utrolig imponert og stolt over det engasjementet som våre ansatte har vist gjennom flere år med utfordringer, men med utfordringer kommer det også muligheter, og disse har vi virkelig tatt.

Det har skjedd en trinnvis utvikling av reiselivsbedriften

  • 2012: Restaurant i Gammelbutikken og etableringen av Støtt Brygge
  • 2014: Restaurering av Stabburet og Rorbua
  • 2015: Konferansemuseum i 2. etg på Gammelbutikken
  • 2018: Restaurering av Bakeriet
  • 2020: Ny strategi, et tydeligere konsept og identitetsbygging
  • 2020: Etablering av Støtt Kolonial AS og Støtt Lokalsamfunnsutvikling AS
  • 2021: Eiendomsprosjekt: Fiskemottaket, Rødbrygga og Matbutikken
  • 2022: Restaurering av den gamle Telegrafstasjonen og Væreiergården

Konseptet tar utgangspunkt i det gamle handelsstedet med sin ærverdige historie og kultur, personlig vertskap, herskapelig overnatting og kulinarisk lokal sjømat. Gjennom samarbeid med andre opplevelsesaktører vil Støtt også tilby helhetlige sømløse naturopplevelser.

Vi restaurerer og bygger opp igjen det gamle handelsstedet. Her står kulturell rikdom i fokus ved å respektere, videreutvikle og fremheve lokalsamfunnets historiske kulturarv, autentiske kultur, tradisjoner og særpreg.

I vår strategi er vekst alene ikke avgjørende. Vekst basert på kvalitet og lønnsomhet er helt avgjørende for vår langsiktige satsning.eI vår visjon ligger det et stort samfunnsengasjement. Vi er opptatt av en bærekraftig utvikling av øya Støtt og reiselivet i vår region. Les mer om bærekraft

 

Om menneskene

Styret og Ledelsen

Eva Ann Andersen er styreleder, eier og daglig leder i STØTT – Top of Helgeland. Eva er født og oppvokst på Støtt. Hun er 4. generasjons eier og det var hennes oldefar, Johan Sørensen, som kjøpte handelsstedet i 1897. Eva har bodd i Oslo og Bærum i 25 år. 2012 ble året hvor hun grunnla hun selskapet. Hun er utdannet Statsautorisert revisor fra NHH og Siviløkonom fra BI. I løpet av sin innholdsrike karriere både i inn- og utland, har hun hatt ulike lederstillinger innen bank og revisjon, fra selskaper som DNB, PwC og Selvaag Gruppen. Blant annet var hun Direktør for Intern Revisjon i Selvaag Gruppen.

Svenn Kristian Sørensen er aktiv eier og styremedlem i STØTT – Top of Helgeland. I selskapet jobber han med Administrasjon, guiding og det personlige vertskapet. Svenn er broren til Eva Ann. Han er født og oppvokst på Støtt, og er 4. generasjons eier. Det var hans oldefar, Johan Sørensen, som kjøpte handelsstedet i 1897. Svenn har jobbet på Støtt i fulltidsstilling siden 2018. Han er utdannet siviløkonom, og har blant annet hatt Fiskeristipendiat for eksportutvalget av ferskfisk ved Norges ambassade i London. Tidligere har han jobbet 30 år i Nordlandsbanken/DNB og da sist som Senior rådgiver.

Preben Werningsen er aktivt styremedlem i STØTT – Top of Helgeland. I selskapet jobber han med forretningsutvikling, markedsstrategi, prosjektarbeid, og event. Han er bosatt i Oslo hvor han tar en mastergrad i rettsvitenskap ved UiO. Han har et brennende engasjement for Handelsstedet Støtt og er en viktig nøkkelperson for den fremtidige utviklingen av selskapet.

Benedicte Marie Andersen er aktivt styremedlem i STØTT – Top of Helgeland. Hun er eldste datter av Eva Ann og 5. generasjon. I selskapet jobber hun med økonomiske strategier, prosjektarbeid og event. Hun er bosatt i Oslo og studerer siviløkonom med en spesialisering innen Finans ved Handelshøyskolen BI. Benedicte har ved flere anledninger hatt ansvar som Daglig Leder når Eva har vært på forretningsreiser.

«Da jeg kom til dette handelsstedet som telegrafist, ble jeg truffet av en stjerne, men den hang så høyt at jeg kunne ikke nå den. Men lyset traff meg, og det har jeg gjemt i mitt hjerte.»

– Ove Rolandsen i Hamsuns Telegrafisten (Sværmere)