Helgeland

Tusenvis av uutforskede øyer, Midnattssol, Kritthvite Sandstrender, UNESCOs Verdensarvliste, Svartisen, Høyreiste fjell, Polarsirkelen, Storslagen natur, Personlig vertskap, Nordlys, Fenomenale opplevelser og Lokale matskatter!


Geografi – Hvor finner du Helgeland?

Sør i Nordland finner du Helgeland, hvor inntrykkene ligger som perler på en langstrakt snor.

Her kan du besøke Meløy kommune, den stille fjerding, som er kjent for Norges nest største isbre Svartisen, en imponerende fjellheim og ikke minst flere levende øysamfunn.

Et av disse øysamfunnene er Støtt.

Reiselivsbedriften STØTT – Top of Helgeland, driver sin virksomhet i det gamle handelstedet som eierne har eid i flere generasjoner. I dag er det både 4. og 5. generasjon som videreutvikler handelsstedet. Her står det personlige vertskapet i fokus, herskapelig overnatting og kulinariske matopplevelser basert på lokale og kortreiste råvarer.

Det å skape opplevelser og videreutvikle øysamfunnet basert på naturens premisser har vært selve grunnlaget fra 1. generasjon bosatte seg på øya, og står sterkt i alle beslutninger som tas.

Du kan lese mer om Helgeland på Wikipedia: Link til informasjon om Helgeland på Wikipedia

I senere tid har også kulturell rikdom stått i fokus ved å respektere, videreutvikle og fremheve lokalsamfunnets historiske kulturarv, autentiske kultur, tradisjoner og særpreg.

Tar du turen 33 nautiske mil sør finner du eksotiske Træna kommune og enda lengre ut i havgapet, Myken med sitt Whiskydestilleri.

Havets papegøye, lundefugl, finner du blant annet i Lovund kommune og det arkitektoniske hotellet på Lovund. I Rødøy kommune kan du bestige Rødøyløva med sin imponerende form.

Helt sør på Helgeland finner du Brønnøy kommune med den lille småbyen Brønnøysund og sitt eventyrlige fjell Torghatten. Ikke lange avstanden fra Brønnøy, finner du Alstahaug kommune hvor du kan vandre i majestetisk fjell som De syv søstre.

Kanskje frister det mer å ta turen til Vefsn kommune med en ærverdig overnatting på Fru. Haugans Hotel som er drevet siden 1700-tallet?

Foto: Olav Breen

Kommuner på Helgeland

 • Alstahaug
 • Brønnøy
 • Dønna
 • Grane
 • Hattfjelldal
 • Hemnes
 • Herøy
 • Leirfjord
 • Lurøy
 • Nesna
 • Meløy
 • Rana
 • Rødøy
 • Sømna
 • Træna
 • Vefsn
 • Vega
 • Vevelstad

Bærekraftig reiseliv

Flere reiselivsbedrifter og destinasjoner på Helgeland rigger seg for et bærekraftig reiseliv, da dette vil være helt avgjørende for deres langsiktige konkurranseevne fremover. Vi opplever en storartet interesse og en økende etterspørsel etter Helgeland og Helgelandskysten.

Det er anslått at den globale turismen vil vokse med 66 prosent innen 2030.

Dette vil by på enorme muligheter for det Nord-Norske reiselivet, som er i ferd med å ta en stadig større del av den internasjonale turistveksten. MEN, med enorme muligheter kommer det også et stort ansvar, og en forpliktelse til å ta vare på natur og miljø.

På øya Støtt har væreier og Gründer Eva Ann Andersen fått igang en unik satsing innen Birding. I samarbeid med Lovund Hotell, Visit Vega og Visit Helgeland har de gått sammen om prosjektet Birding Helgeland.

Dette er ei regional satsing der Støtt, Lovund og Vega går i front for å legge til rette for at fugletittere og naturfotografer fra de internasjonale fuglemiljøene skal kunne komme tett på sjeldne fuglearter uten å forstyrre.

Vi har sammen valgt oss ut et marked og spisset produktet for å imøtekomme noen av de ti prinsippene for et bærekraftig reiseliv. Noe som vil være et stort konkurransefortrinn for prosjektet, samtidig som de vil tilrettelegge for at de mest sårbare artene kan øke bestanden sin. (Les mer om Støtt sine prinsipper for et bærekraftig reiseliv)

Mulighetsstudien har vist at Birding Helgeland vil være attraktiv i et internasjonalt marked.

Ifølge markedsundersøkelser gjort av prosjektgruppen finnes det ca. 8 millioner med interesse bare i England. Halvparten av disse drar på fugletitting ofte. Dette vil være en unik mulighet for å oppleve stille og ren Nord-Norsk natur fra sin beste side på våren og høsten.

Les gjerne mer om prosjektet her: Link til omtale av prosjektet i Avisa Nordland

Foto: Visit Helgeland

Helgeland kart

Når du skal navigere deg rundt i Norges mest spennende region anbefaler vi på Støtt at du benytter deg av disse kartene:
Link til Google Maps
Link til Norgeskart
Link til Turkart Helgeland fra Norkart
Link til Nasjonale Turistveger kart
Link til Visit Helgeland kart
Link til sjøkart fra Kystverket

Nasjonalparker rett utenfor døra

Innenfor Helgelandskysten vokser den frodige og subarktiske regnskogen, bestående av edelløvskog i sørvendte lier og en dyp granskog, med lakseelver og fiskevann.

Lengst inn ligger grensefjellene med uendelige Natur- og kulturparker, vidder og nasjonalparker.

I det ville og storslagne Helgeland finner vi fire av Norges nasjonalparker som byr på mektige sanseinntrykk.

Sjekk oversikt her: Link til oversikt over nasjonalparker på Visit Helgeland

Blant annet finner du Láhko nasjonalpark som har gode ski- og turmuligheter året rundt. I tillegg kan du vandre i et variert og innholdsrikt fjellterreng med muligheter for å slå opp telt for natta og prøve fiskelykken på mange av de sjarmerende fiskevannene.

I Okstindan Natur- og Kulturpark finner du den gjennomførte Rabothytta med sin særegne arkitektur, som er et unikt turmål ettersom den ligger helt inntil brekanten mellom Okstindan, svimlende 1200 meter over havet.

Opplev følelsen av å være på Nord-Norges tak! Reisejournalist og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland trekker spesielt frem Rabothytta som en av sine favoritter når hun snakker om boken sin «110 unike overnattinger i Norge».

Vi på Støtt anbefaler at du henter mer detaljert reiseinformasjon og inspirasjon her: Link til Helgelands offisielle nettsted

Foto: Olav Breen

Aktiviteter – Do it for a day, Talk about it forever!

Helgeland er fullspekket av opplevelser og ligger som perler på en snor! Her finnes det noe for enhver smak, enten på land, i vann eller luften.

De gode matopplevelsene og det personlige vertskapet! Sjekk ut matopplevelser her: Link til Visit Helgeland sin oversikt over spisesteder på Helgeland

Det er mange gode grunner til å ta turen til Helgeland.

En av disse er de gode matopplevelsene. Langs kysten finner du unike lokalsamfunn som har hvert sitt matkonsept, men til felles for de alle er de lokale og kortreiste råvarene av høy kvalitet.

Lovund Hotell serverer nydelig lokalprodusert mat basert på blant annet fersk laks og fisk av ypperste kvalitet.

Myken finner du Fiskebruket som drives av kjendiskokken Stian Floer. Her kan du også oppleve eksotiske MYKEN Destilleri, som byr på et eksklusivt utvalg av sjelden god Whiskey.

Rødøya anbefaler vi Klokkergården som serverer god tradisjonsrik NordNorsk mat av ferske råvarer. 

I Mosjøen på ærverdige Fru Haugans Hotell finner du Restaurant Ellen som er inspirert av verdenskjøkkenet, og kaller det «Arctic Fusion».

Vega Havhotell og Jon Aga serverer mat som er inspirert av det moderne og klassiske kjøkkenet, bygget på kontinentale og norske mattradisjoner.

Et av Helgelands store høydepunkt innenfor mat er Til Elise fra Marius, med slagordet «Fra beite til bord». Denne enestående restauranten tilbyr delikate og innbydende retter basert på lokale kvalitetsråvarer.

De lidenskapelige kokkene har erfaring fra blant annet det norske kokkelandslaget.

På restaurant Aurora på Nesna finner du den ivrige og lidenskapelige Nina og hennes kjøkken som serverer lekker mat med et godt håndlag.

På Dønna (kommune) finner du en av Nord-Norges blideste damer, nemlig Heidi Vold som holder til i selveste Dønnamannens rike. Det var nettopp den imponerende fjelltoppen som ble selve inspirasjonskilden til Heidi, og hennes drøm om å produsere verdens beste veganske og økologiske sjokolade.

Bli med på en spennende omvisning på Sjokoladebrygga og smak på sjokolade fylt med sagn, historie, naturens fargespill og råskap!

På Støtt må du bare oppleve Restaurant Gammelbutikken. Her serverer vi det beste som øya og havet har å by på av lokale matskatter.

Vi følger hele verdikjeden fra ingrediensene høstes i naturen på øya og fisken dras ute på Vestfjorden, til den serveres i restauranten. Her vil virkelig sansene dine oppleve en eksplosjon av smaker!

På Støtt tilbyr vi også et spennende vinkart som består av nøye utvalgte viner og er bygd opp av vin-eksperter som har reist rundt om i hele Europa og USA.

Visste du at Støtt – Top Of Helgeland henger vår egen Tørrfisk?

Selve signaturretten vår er Tørrfisksuppen, og er kjent langs hele den norske kyst.

Workation – La kreativiteten blomstre!

Ta en timeout fra bylivets stress, senk skuldrene og få faglig og mentalt påfyll med en Workation. Vi anbefaler på deg på det sterkeste at du opplever hva høsten og våren har å by på av overraskelser, da disse årstidene er sterkt undervurdert og bare MÅ oppleves før eller senere!

Hvorfor ikke kombinere en Workation med muligheten til å utforske naturopplevelser på høst og vår?

Flere bedrifter har vært nødt til å tenke nytt under koronapandemien, de har etterhvert innsett at et par dager i uken på hjemmekontor har funket veldig bra for mange av de ansatte.

En voksende trend i Norge er Workation og har virkelig tatt av etter korona.

Internasjonale studier fra blant annet USA viser at ansatte er mer fornøyde, mindre stresset og mer kreative når de får balansere arbeidshverdagen sin på en helt ny måte.

Opplev Støtt utenom høysesongen og få en eksklusiv tilgang til handelsstedet uten å bruke opp feriedager, og la åpent kontorlandskap få en helt ny betydning basert på naturens prinsipper.

Tenk deg at «Ute Til Lunsj» egentlig betyr topptur i den majestetiske Nord-Norske fjellheimen, eller padling i den imponerende skjærgården!

Foto: Carl Filip Olsson

Naturopplevelser som setter dype spor

Det som gjør Helgeland unikt er de forskjellig sesongene.

Du har våren med økende fugleliv og den spesielle sjøluften.

På sommerhalvåret når sola aldri går ned kan du oppleve den fantastiske midnattsolen. Til en silkemyk overgang mot høsten som har et eldorado av fargespill som bare blir sterkere og sterkere.

I kontrast til dette har du det eksotiske vinterhalvåret med det magiske polarlyset, den blå time og de brutale vinterstormene. Her kan du bli med på jakten av nordlyset!

Aktiviteter for alle

Når du er på Helgeland får du virkelig følelsen av å være med på 71 Grader Nord og kjenne at adrenalinet bruser i blodet ditt som aldri før. Opplev den majestetiske skjærgården med Kajakk og utforsk tusenvis av øyer og krystallklart hav i Norges beste område for havpadling.

Opplevelser og attraksjoner i det varierte naturlandskapet med kombinasjonen av bratte fjell og en imponerende skjærgård, gjør at selv en erfaren eventyrer vil bli tilfredsstilt.

Et annet alternativ er å oppleve skjærgården med Paddleboard. Lei deg en småbåt på stedet og pakk den med god mat, drikke, dykkerutstyr, paddleboard og finn deg ei sandstrand i ei lun vik.

Kan tidenes magesug fra Storfjellet med Zipline friste? Ta av fra Storfjellet og gli rett inn i hagen til Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugans.

Opplev de majestetiske og eventyrlige Meløyalpene på Helgelandskysten med handelsstedet Støtt som utgangspunkt. Meløyalpene er kjent fra skidokumentaren «Supervention 2» og Meløy Adventure er din lokale guide som tilbyr topp kvalitet basert på lokalkunnskap, lang erfaring og ikke minst engasjement.

Opplev den særegne og naturskjønne skjærgården med en luftig RIB-tur mellom holmer og skjær. På denne måten kommer du tett på det rike dyre- og fuglelivet som befinner seg ute i havgapet. Avslutt RIB-turen på Karlsholmen fyr, se midnattsola gå ned bak lofotveggen og opplev Havørna som sirkulerer rett over deg, eller som sitter på holmen bare et steinkast unna deg.

Attraksjoner i verdensklasse

På nettopp Helgeland har du en uvurderlig mulighet til å oppleve attraksjoner i verdensklasse. Norges nest største isbre, Svartisen, har en unik beliggenhet inne i en dyp fjordarm og er perfekt for guidede brevandringer i et helt spesielt landskap.

Eller hva med et bad i det turkise og forfriskende vannet fra Svartisen etter en topptur på Helgelandsbukken?

Du kan oppleve det spektakulære naturfenomenet Saltstraumen, som er verdens sterkeste malstrøm. UNESCOS verdensarvliste på vega!

Foto: Magne Myrvold

Transport – Hvordan kan du reise på Helgeland?

Det er enkelt å ta seg rundt på Helgeland enten det er for egen maskin eller ved bruk av offentlig transport! Alt som skal til er litt planlegging i forkant av reisen!

Hvordan komme seg enkelt rundt på Helgeland!

Besøk Helgeland med bil eller sykkel

På både to hjul eller fire hjul kan du enkelt reise på Helgeland. Du kan velge å kjøre Kystriksveien som tar deg gjennom Norges vakreste kyst, Helgelandskysten, eller indre Helgeland hvor ferden begir seg over Saltfjellet med Polarsirkelen.

Reisen langs Helgelandskysten vil også innebære etapper med ferge. Det er ingen tvil at uansett hvilken vei du velger vil det være en opplevelse, helt avhengig av hvilken destinasjon du ønsker å oppleve. Det som også gjør reisen på Helgeland lettvint er at man enkelt kan dele opp reisen i etapper for å utnytte ferien maksimalt.

Helgelandskysten med lystbåt og seilbåt

Helgelandskysten er perfekt for båtliv og late dager. Opplev panoramautsikt fra toppen av masta på seilbåten og la inntrykkene strømme på. Etter en lang dag på havet er det godt å komme inn til en trygg havn.

Det finnes mange gjestehavner tett i tett lang hele Helgelandskysten slik at man enkelt kan velge kortere eller lengre etapper. Legg til kai i gjestehavna og utforsk de små lokalsamfunnene som byr på lokale skatter og historier.

Helgeland med offentlig transport

Vi på Støtt anbefaler at du benytter deg av Reis Nordland eller entur.no for å planlegge din reiserute. Unngå avanserte rutetabeller. Ved hjelp av reis Nordland, vil du få informasjon hvordan du på enklest mulig måte kommer deg fra destinasjon til destinasjon ved hjelp av buss, hurtigbåt, ferge eller tog.

En av de mest populære og vanligste fremkomstmidlene er å benytte seg av Hurtigbåten, også kjent som Nordlandsekspressen. Her er det viktig at du booker billett i god tid i forkant av din reise, da de har begrenset kapasitet i høysesongen.

Sjekk ut Reis Nordland her: Link til Reis Nordland

Opplev Helgeland med Sommerruten

Aldri før har det vært enklere å oppleve de mest spektakulære øyene langs Helgelandskysten med sommerruten! Denne ruten starter (eller slutter) i Bodø og går gjennom en av de vakreste kystområdene i hele Norge videre til siste stopp Sandnessjøen.

På denne måten kan du hoppe fra øy til øy, og oppleve flere av de mest spektakulære øyrikene som finnes. La deg overraskes!

For mere informasjon om Sommerruten vil vi på Støtt anbefale at du ser nærmere på Reis Nordland og besøk gjerne Visit Helgeland sin nettside her: Link til Visit Helgeland.

Helgeland med Hurtigruten

Hurtigruten, Verdens vakreste reise, tar seg gjennom hele Helgelandskysten, hvor nettopp denne strekningen ofte omtales som indrefileten av hele Hurtigrutens seilingsrute.

Uansett om du velger å reise langs kysten på sommeren eller vinteren, vil du på ingen måte glemme Petter Dass rike som også krysser Polarsirkelen.

Vi i Støtt Brygge anbefaler at du ser nærmere på Hurtigruten sine sider, for mer informasjon: Link til Hurtigruten sin nettside

Helgeland med sjøfly

For deg som ønsker å få den ultimate opplevelsen av Helgeland anbefaler vi på Støtt at du reiser med sjøfly! Det spesielle og sjarmerende med sjøfly er den frihetsfølelsen du kjenner ved å ha den fantastiske muligheten til å kunne ta av og lande på vannet.

I et fugleperspektiv kan du se Helgelands skatter som Svartisen, unike fjellformasjoner og skjærgård bestående av 12 000 øyer på en helt ny måte.

Vi på anbefaler at du tar kontakt med Saltenfly for din neste sjøfly tur over Helgeland!

Gode tips du ikke vil gå glipp av!

 1. Planlegg reiseruten din godt, og ta med i beregningen at for å komme seg rundt på Helgeland kreves det flere transportmidler.
 2. Våre tilbakemeldinger fra gjester er at man beregner for liten tid på Helgeland, og derfor anbefaler vi at man legger inn litt ekstra tid i reiseruten.
 3. Vi anbefaler deg å kjøpe Travel Pass Nordland for å spare penger. Da reiser du sømløst med ferge, hurtigbåt og buss i hele syv dager. Dette finner du her: Link til travel pass
 4. Benytt deg av appen GoMarina dersom du ferdes med båt.
 5. UNNGÅ avanserte rutetabeller og benytt deg heller av Link til rutetabeller på Reis Nordland

Et Næringsliv i stor vekst!

Historisk sett har næringslivet til Helgeland bestått av industri og fiske. Helgeland er rik på naturressurser og er et tyngdepunkt i Nord-Norge innen prosess- og verkstedindustri, kraftproduksjon, havbruk og olje- og gassaktivitet.

Mange generasjoner har vært med på å skape arbeidsplasser og verdier for milliarder.

På Støtt holdt familiebedriften Sørensen Sønner på med eksport av fisk til Frankrike, Tyskland og England i flere tiår. Dette la selve grunnlaget for å videreutvikle øysamfunnet, noe dagens generasjon har hatt stort utbytte av.

De drev også post, butikk og ekspedisjon noe som har vært viktig lokalbefolkningen.

Dette er noe dagens generasjon også driver med i dag, i tillegg til reiseliv og utvikling av øya.

Kraftregionen Helgeland

Enorme mengder kraft har gitt gode konkurransedyktige forhold som er fordelaktig for industri og næringsliv på Helgeland.

Fra Glomfjord Industripark i Meløy kommunen til Mo Industripark i Rana kommune finner vi flere veletablerte selskaper som gjødselfabrikken Yara ASA og leverandøren for fornybar energi, Statkraft, til silikonprodusenten Elkem ASA.

Samtidig finner vi viktige leverandører som leverer og opererer på norsk sokkel. Dette er viktige leverandører for olje- og gassindustrien, som per i dag har tre produserende felt i havområdet utenfor Helgelandskysten.

Det er store operatører og leverandører bra blant annet Aker Konsernet og Equinor.

Konsernet Helgeland Kraft AS (www.helgelandkraft.no) produserer fornybar energi og utvikler strømnettet til hele Helgeland, visjonen deres er å være en aktiv verdiskaper. De selger også strøm til husholdninger og bedrifter i hele landet.

De er eid av 14 kommuner på Helgeland som i perioden 2002 – 2016 kunne hente ut et utbytte på 1.7 milliarder kroner.

I de senere årene har de brukt flere hundre millioner kroner for å bedre forsyningssikkerheten og øke verdiskapningen på Helgeland. De er opptatt av å bygge anlegg som utnytter tilgjengelige vannressurser samtidig som de skal ivareta naturens verdier.

Et av disse er, Norges vakreste vannkraftanlegg i Øvre Forsland.

Anlegget har fått internasjonal anerkjennelse for sin unike arkitektur og beliggenhet.

Fiskeri og havbruk som mater en hel verden!

Trange sund, holmer og skjær, med mye gjennomstrømning tett oppunder Polarsirkelen gir oksygenrikt vann som skaper gode forhold for å drive med fiskeri og havbruk på Helgelandskysten, samt det iskalde og friske vannet.

Dette er faktorer som har vært helt avgjørende for at næringen har hatt sin opprinnelse på Helgelandskysten og har gått frem som et god eksempel for andre aktører og vokst frem som en av Norges viktigste eksportnæringer.

Fra den tid har næringen utviklet seg i flere retninger.

Vi har store etablerte fiskeriselskaper og oppdrettsselskaper som er verdensledende, blant annet Nova Sea, Kvarøy Fiskeoppdrett og MOWI.

Et Reiseliv utenom det vanlige!

En viktigere og mer dominerende næring er reiselivet vårt. Aldri før har ønsket om å dra til Helgelandskysten vært større blant nasjonale og internasjonale gjester.

Tilbakemeldingen vi oftest får er at de ønsker de hadde bedre tid..

I Mo industri er nå batteriselskapet FREYR AS etablert som har fått internasjonal oppmerksomhet fra flere selskaper. Interessen har vært enorm og muligheten for å lykkes har aldri vært større.

Utgangspunktet er industripark hvor mange generasjoner har vært med på å skape arbeidsplasser og verdier i milliardklassen.

Flere blogginnlegg

Helgelandskysten – nasjonal turistvei og verdens vakreste øyrike

Helgelandskysten – nasjonal turistvei og verdens vakreste øyrike

Helgelandskysten er kåret som en av verdens vakreste kjøreturer av National Geographic, Norges vakreste kystperle av Den Norske Turistforening og ligger på UNESCO`s verdensarvliste. Helgelandskysten har tusenvis av øyer og er en nasjonal turistvei på 650 kilometer som krysser Polarsirkelen.

Ferie i Nord-Norge

Ferie i Nord-Norge

Ferie i Nord-Norge med utallige perler, hurtigruten, kystkulturen og utallige ting å gjøre er noe du må ta deg tid til å oppleve.

Firmatur i Norge

Firmatur i Norge

Ta firmaturen til unike Støtt. Vi er spesialisert på firmaturer for kick-off, ledergrupper, samlinger, julebord, event og jubileer. En firmatur til Støtt gir deg avstand i hverdagens mas og en nærhet til natur og de ferskeste råvarer.